poniedziałek, 18 marca 2013

Latające jedzenie

Linie lotniczePlanując podróż samolotem warto wiedzieć, że przewoźnicy nie zabraniają przewożenia żywności, wyłączając jedynie tę łatwo ulegającą zepsuciu. Zezwalają też na przewóz w bagażu podręcznym zapakowanych w pojemnikach do 100 ml płynów, ich łączna objętość nie może jednak przekraczać jednego litra. Udając się w rejs do innego kraju dobrze jest poznać obowiązujących w nim i dotyczących tej kwestii regulacji, jak i w ewentualnych tranzytowych państwach. Są kraje, takie jak Australia i USA oraz inne, które wręcz zabraniają wwozu na ich terytorium świeżej żywności. Kraje Unii Europejskiej zakazują wwozu produktów pochodzenia zwierzęcego, mięsa i mleka z krajów spoza Wspólnoty. Przewożona samolotami żywność musi być opakowana w oryginalnym opakowaniu producenta i opatrzona datą ważności.

Przemieszczając się po świecie samolotami możemy na pokładach tradycyjnych linii lotniczych liczyć na posiłki i napoje. Zaś oferujący tanie loty niskobudżetowi przewoźnicy, najczęściej właśnie na tym tną koszty podróży. Dobre posiłki, przede wszystkim te spożywane podczas długich lotów, są jednym najważniejszych czynników, jaki decyduje o dobrym nastroju pasażera. Wyszukując przewoźnika oferującym rejsy w odpowiadającym nam kierunku, warto zwrócić uwagę, na co możemy liczyć na jego pokładzie. U jednych serwowane będą jedynie batoniki i soczek, a u innych wręcz uczta dla podniebienia i świetne wino. Najbogatsze posiłki, a także wykwintne alkohole są serwowane w większości przewoźników bogatych emiratów Zatoki Perskiej. Idzie za tym oczywiście odpowiednio dużo wyższa stawka za bilet lotniczy. Są oczywiście też przewoźnicy, których posiłki niewiele mają z dobrym ich smakiem i wyglądem wspólnego.

Na swoich stronach internetowych oraz wydawanych prospektach, przewoźnicy powietrzni przechwalają się walcząc o pasażerów serwowanymi na ich pokładach menu. Doświadczeniami własnego podniebienia chwalą się również na swoich blogach i turystycznych forach internetowych korzystający z ich usług podróżni. Oczywiście tych, którzy karmią dobrze wychwalają i polecają, a przed karmiącymi najbardziej niesmacznie przestrzegają. Dzięki przeprowadzanym sondażom powstają rankingi jednych i drugich, wyławiane są też kulinarne perły. W czołówce najsmaczniejszych linii lotniczych znajdują się Air France, KLM, Etihad, Thai Airways, Malaysia Airlines, Qatar, Aeroflot, Singapore Airlines, Lufthansa i Emirates.

Linie lotnicze Cathay jako pierwsze na świecie zaczęły na pokładzie swoich samolotów smażyć, gotować ryż i serwować podróżnym świeże jedzenie. Chwalony jest również serwujący w swoich samolotach wypiekane na pokładzie świeże ciasteczka amerykański przewoźnik Midwest Airlines. Polski przewoźnik LOT też nie musi się wstydzić serwowanych posiłków, mimo, że do światowej klasy w tej dziedzinie nie należy. Istnieje też lista dań, których podczas lotu nie powinniśmy spożywać. Są to m.in. pod każdą postacią ciężko strawne i kaloryczne jajka, szczególnie te łączone z serem czy parówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz